Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 30 min
porce: 6
Slaný koláč s kysaným zelím
Odmítají vaše děti jíst kysané zelí? Zamaskujte ho do tohoto lahodného koláče a budete mít co dělat, aby na vás zbyl aspoň kousek.
Ingredience
200 g kysaného zelí
100 g sýra
200 g hladké mouky
100 g másla nebo ghí
1 vejce
sůl
slanina, špenátové lísty dle chuti
Postup
- Mouku, ½ lžičky soli, 1 vejce a máslo rychle zpracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout.
- Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na plát o trochu větší, než je velikost koláčové formy a přeneste ho do ní – mělo by pokrýt i stěny formy. Těsto k formě trochu přimáčkněte, propíchejte vidličkou a vložte do trouby na 10 minut předpéct.
- Po 10 minutách těsto vyndejte a nechte zchladnout.
- Zelí nechte okapat, překrájejte na menší kousky a nandejte na předpečené těsto. Můžete posypat nastrouhaným sýrem nebo i sýr zamíchat do zelí.
Zapečte zhruba 30 – 40 min. při 180 st.C.
Tip:
Pro vylepšení přidejte do zelí kostičky nakrájené slaniny. Hotový koláč můžete posypat lístky čerstvého špenátu.