Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 12

Sladký irský chléb

Irský chléb patří ke Dni svatého Patrika jako mazanec k Velikonocům. Upečte si ho ve sladké variantě s hrozinkami. Příprava je jednoduchá, pečení taky, a tak pohostíte i nečekané návštěvy.

Ingredience

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
3/4 lžíce sody
1/4 lžíce soli
1 hrnek podmáslí
1/2 hrnku sušených rozinek
volitelně 30 g měkkého másla
volitelně 1 vejce

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Je důležité mít troubu nachystanou, protože po smíchání ingrediencí musí těsto co nejrychleji do trouby.
  2. Dejte do mísy obě mouky, sodu a sůl a promíchejte. Pokud dáváte do chlebu i máslo, ručně ho v tuto chvíli do těsta zapracujte.
  3. Přilejte ke směsi podmáslí. To bude reagovat se sodou a chléb vám díky tomu hezky vyběhne. V případě, že jste se rozhodli pro vajíčko, je teď ta správná chvíle ho k těstu přidat. Přisypte do směsi také rozinky.
  4. Vařečkou celou směs promíchejte, aby se suroviny spojily a vzniklo těsto.
  5. Pomoučněte si pracovní plochu, těsto z mísy na ni vyklopte a párkrát jemně, ale opravdu jemně prohněťte. Jestli se vám těsto pořád lepí, přidejte trochu mouky. Účelem hnětení není těsto zpracovat, ale udělat z něj kouli, se kterou budete pracovat. Pokud těsto přehnětete, chléb vám při pečení nevyběhne.
  6. Těsto vložte do formy vysypané moukou nebo vystlané pečicím papírem, nahoře přes něj udělejte křížem krážem velký kříž a dejte na 35-40 minut péct. Jakmile povrch chlebu zezlátne, je hotový.
  7. Než se pustíte do ochutnávání, nechte chléb aspoň 10-15 minut vychladnout. Máte rádi křupavou kůrku? Nechte ho chladnout jen tak ve formě. Máte-li rádi měkkou kůrku, zabalte formu po vytažení z trouby do utěrky nebo ručníku.
  8. Irský chléb chutná nejlépe čerstvě upečený a teplý, ale měkký vám vydrží i dva dny. Výborné jsou z něj také toasty.

    Zdravé tipy:

    Tradiční irský chléb není sladký a připravuje se pouze z mouky, sody, soli a podmáslí. Vyzkoušejte ho a přidejte do něj třeba voňavý kmín.

    Nemáte-li po ruce sodu, smíchejte hrnek mléka nebo rostlinného nápoje (výborně funguje například vanilkový sójový nápoj) se lžíci citrónové šťávy. Nechte asi 10 minut odstát, aby směs zkysla, a dál postupujte podle receptu.

     

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.