Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 40 min
porce: 2
Rizoto
Italský originál nemá nic společného s klasikou ze školních jídelen. Příprava je jednoduchá, potřebujete jen pár kvalitních surovin a výsledek vás určitě nadchne.
Ingredience
2 cibule
máslo
olivový olej
300 g rýže arborio
strouhaný parmazán
750 ml zeleninového vývaru
200 ml bílé víno
Postup
- V hrnci rozpustíme kousek másla, ke kterému přidáme trochu olivového oleje.
- Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přimícháme rýži a opékámeji 3-5 minut na mírném ohni.
- Rýži podlijeme bílým vínem, počkáme než se voda vsákne do rýže a odpaří a poté postupně doléváme zeleninovým vývarem. Vývar přidáváme postupně - jakmile se předchozí dávka odpaří, přidáme další.
- Po 18-20 minutách rýže změkne, poté přimícháme kousek másla a pamazán. Podle chuti dosolíme.
- Konzistence rizota by měla být krémová, podáváme ho ihned po uvaření.