Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 50 min
porce: 4

Pečená panenka po staročesku

Šťavnatá voňavá panenka s trochu netradiční přílohou je jako stvořená pro sváteční nedělní oběd.

Ingredience

800 g vepřové panenky 
500 g namočených pohankových krup
1 kostka zeleninového vývaru
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl
pepř
2 lžíce přepuštěného másla Ghí
cibule
8 stroužků česneku
lžička sušené majoránky
1 lžička drceného kmínu

Postup

  1. Vařte pohanku 10-15 minut (u lámanky postačí 3-5 minut) a poté ji nechte asi 30 minut změknout pod pokličkou. Vždy používáme dva díly vody na jeden díl pohanky. Tímto postupem si pohanka zachová důležité živiny.
  2. Vepřovou panenku opečte na přepuštěném másle zprudka ze všech stran dozlatova. Do zapékací mísy dejte 2 lžíce oleje, přendejte do ní opečenou panenku, osolte a opepřete.
  3. Panenku pečte odkrytou v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut. Poté panenku obraťte a přiklopené 15 minut dopečte. Po dopečení si potřebuje panenka chvilku odpočinout (6-8 minut). Poté ji nakrájejte na spíše tenčí plátky.
  4. Mezitím rozpalte ve větší pánvi lžíci přepuštěného másla a orestujte na ní nakrájenou cibuli a česnek do zlatova. Následně přidejte kroupy a krátce osmahněte a dle chuti přidejte majoránku, kmín, pepř a sůl.
  5. Na talíř nandejte pohankovou kaši a navrch položte plátky pečené panenky. Jídlo můžete dozdobit podle chuti, my rádi dáváme výhonky ředkviček nebo lístky petržele. 

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.