Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 30 min
porce: 4
Japonská miso polévka
Tato polévka je údajně tajemstvím japonské dlouhověkosti. Japonci si ji často dávají i k snídani nebo jako předkrm. Jejím základem je extrémně zdravá fermentovaná pasta zvaná miso a oceníte ji, když se necítíte úplně dobře.
Ingredience
750 ml zeleninového vývaru
4 lžičky miso pasty
pórek
jarní cibulka
100 g tofu
1 karotka
sušené houby šitake
1-2 vejce
1 lžíce sezamového oleje
Postup
- Na trošce sezamového oleje orestujeme na nudličky nakrájenou karotku a zalijeme vývarem.
- Jednu naběračku horkého vývaru si necháme stranou a rozmícháme v ní pastu miso.
- Do vařícího vývaru s karotkou vhodíme houby a vyklepneme vejce a vaříme 5-10 minut.
- Tofu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky.
- Stáhneme teplotu a rozmíchané miso vrátíme zpět do polévky. Dál už nevařte - miso obsahuje živé enzymy, které byste varem zničili.
- Přidáme pórek a jarní cibulku a necháme polévku táhnout těsně pod bodem varu ještě asi tři až pět minut.