Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 190 min
porce: 10
Mazanec
Na žádném stole by sladký bochánek o Velikonoční neděli neměl chybět - těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno.
Ingredience
300 g Pšeničná mouka jemně mletá
100 g Třtinový cukr přírodní
120 g Máslo
3 Ks Vejce
40 g Droždí
250 ml Mléko
60 g Rozinky
Citrónová kůra
Muškátový oříšek
Mandle hnědé celé
Vlašské ořechy
Citrónový cukr Amylon
Sůl
Postup
- Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.
- Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli.
- Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.
- Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.
- Poté těsto poprašte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.
- Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů.
Po deseti minutách pečení snižte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
Recept byl převzat ze stránek probio.cz.