Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 190 min
porce: 10

Mazanec

Na žádném stole by sladký bochánek o Velikonoční neděli neměl chybět - těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno.

Ingredience

300 g Pšeničná mouka jemně mletá
100 g Třtinový cukr přírodní
120 g Máslo
3 Ks Vejce
40 g Droždí
250 ml Mléko
60 g Rozinky
Citrónová kůra
Muškátový oříšek
Mandle hnědé celé
Vlašské ořechy
Citrónový cukr Amylon
Sůl

Postup

  1. Z droždí, špetky cukru, 3 lžic vlažného mléka, 2 lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem a špetkou soli.
  3. Do směsi přidejte vzešlý kvásek, rozinky, na hrubo nasekané vlašské ořechy, žloutky a rozpuštěné máslo.
  4. Těsto důkladně zpracujte. Při hnětení těsta přidávávejte mléko postupně dle potřeby.
  5. Poté těsto poprašte moukou a nechte kynout přikryté utěrkou 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promíchejte vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.
  6. Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvořte 1 bochánek, položte jej na plech s pečícím papírem a nechte ještě chvíli nakynout. Potřete rozšlehaným bílkem, posypte nasekanými mandlemi a vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů.
  7. Po deseti minutách pečení snižte teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékejte 40 minut. Upečený mazanec potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

     

    Recept byl převzat ze stránek probio.cz.

     


Nákupní seznam

Amylon Cukr citronový 20 g BIO
PROBIO Mandle celé 150 g BIO
Country Life Sůl mořská jemná 1 kg BIO
PROBIO Rozinky 200g BIO
Skladem
PROBIO Rozinky 200g BIO
Od PROBIO
Country Life Vlašské ořechy 100g BIO

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.