Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 45 min
porce: 12
Mandlový beránek
Díky mandlím je tento beránek krásně jemný a rozpadá se na jazyku. Sladkou chuť mu dodává jen čekankový sirup a proto si ho můžete vychutnat (samozřejmě v rozumném množství) bez výčitek svědomí.
Ingredience
200 g mandlové mouky
100 g celozrnné špaldové hladké mouky
150 ml mléka
3/4 prášku do pečiva
1 lžička citrónové kůry
špetka soli
3 vejce
100 ml oleje
2 lžíce čekankového sirupu
1 lžičku vanilky
mouka a olej na vymazání formy
Postup
- Žloutky smícháme se sirupem a olejem.
- V jiné míse si odměříme mouku, přidáme k ní prášek do pečiva, citronovou kůru a sůl, vše promícháme.
- Troubu si předehřejeme na 150°C a formu vymažeme olejem a vysypeme moukou
- Suché ingredience přidáme ke zbytku, přilijeme mléko a vanilku a vše důkladně promícháme.
- Z bílků si vytvoříme sníh a stěrkou zamícháme ke zbytku těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme zhruba 40 minut (zkontrolujte špejlí, zda už je uvnitř upečený).
- Chcete-li mít beránka hezčího, udělejte mu oči třeba z oříšků a uvažte mašli.