Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 90 min
porce: 25
Makové masopustní koláčky
K období masopustu neodmyslitelně patří masopustní koláčky. Práce s kynutým těstem sice vyžaduje více času, ale není to nic složitého a vynaložená námaha se vám vrátí v podobě spokojených strávníků.
Ingredience
260 ml plnotučného mléka
1 sáček sušených kvasnic
100 g krupicového cukru
500 g hladké pšeničné mouky
150 ml rozpuštěného a zchladlého másla nebo oleje
2 žloutky
špetka soli
Náplň:
230 g mletého máku
300 ml mléka
60 g moučkového cukru
80 g povidel
Na ozdobu:
loupané mandle
Postup
- Nejdříve si zadělejte kvásek. V míse promíchejte vlažné mléko, droždí , lžíci mouky a cukr, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte stát asi 30 minut, dokud kvásek nevzejde.
- Do vzešlého kvásku přidejte hladkou mouku, máslo, žloutky a sůl. Nejlépe v robotu vypracujte hladké těsto. Nechejte kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si přichystejte náplň - dejte do hrnce mléko, mák a cukr. Přiveďte k varu, asi půl minuty za stálého míchání vařte a poté odstavte. Vmíchejte povidla - ta zajistí, že náplň bude jemná a nebude se po upečení příliš drolit, a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze asi 20 g. Z každého kousku vyválejte placku. Doprostřed každé placičky vytlačte důlek, do kterého dejte lžíci náplně. Ozdobte plátky mandlí.
- Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20-25 minut.