Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 30 min
porce: 6
Lokše s mákem a povidly
Zbyly vám od oběda vařené brambory? Zpracujte je na bramborové placky neboli lokše podle receptu našich babiček - získáte rychlou večeři, po které se jen zapráší.
Ingredience
400 g brambor vařených ve slupce
130 g hladké mouky
mouka na podsypání
sůl
povidla
mletý mák
2 lžíce moučkového cukru
rozpuštěné máslo
Postup
- Brambory nastrouhejte najemno, přidejte k nim mouku a trochu soli.
- Zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo) a nechte ho chvíli odpočinout.
- Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše vyválejte placky.
- Placky opečte na suché pánvi nebo plotýnce z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat.
- Hotové placky namažte povidly, zarolujte a posypejte mákem.
- Nakonec přelijte rozpuštěným máslem.