Lískové ořechy v zeleninovém pestu
Pokud hledáte netradiční, ale zdravý recept, vyzkoušejte toto zeleninové pesto s lískovými ořechy. Toto pesto je svěží, plné chuti a skvěle se hodí k těstovinám, na pečivo nebo jako dip.
Ingredience
Postup
1. Lískové ořechy opražte na suché pánvi nebo v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 10 minut, dokud nezačnou vonět a slupky se nezačnou odlupovat. Nechte je vychladnout a poté je zbavte slupek třením v čisté utěrce.
2. V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte opražené lískové ořechy, čerstvý špenát, bazalkové listy, nastrouhaný parmezán (nebo výživové droždí), česnek a citrónovou šťávu.
3. Pomalu přidávejte olivový olej a mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo další olivový olej.
4. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
5. Pesto můžete okamžitě použít na těstoviny, pečivo nebo jako dip k zelenině. Pokud vám nějaké pesto zůstane, můžete ho skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až týden.