Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 10
Letní ovocný koláč
Osvěžte se šťavnatým koláčem s čerstvým ovocem rozpečeným ve vanilkovém krému...
Ingredience
2 hrnky špaldové celozrnné hladké mouky
1/3 hrnku xylitolu
špetka soli
150 ml (3/4 hrnku) slunečnicového oleje
1 krabička (250 ml) smetany (může být i rostlinná)
3 lžíce prášku vanilkového pudingu
1 sáček sušeného droždí
3 lžíce třtinového cukru do náplně
2 lžíce třtinového cukru na posypání
2 hrnky ovoce - borůvky, maliny nebo ostružiny
Postup
- V míse smíchejte mouku, xylitol, špetku soli a přidejte slunečnicový olej.
- Celou směs zpracujte do pevného těsta. Těsto vytvarujte do formy na pečení a vidličkou těsto do mnoha místech propíchejte.
- Pečící formu i s těstem nechte na 45 minut odpočinout v mrazáku.
- Mezitím předehřejte troubu na 180°. Těsto vložte ho do vyhřáté trouby a pečte 10 minut.
- Mezi tím, co se těsto peče, si připravte náplň. Ovesnou smetanu smíchejte s vanilkovým pudingem, třemi lžícemi třtinového cukru a se sušeným droždím, ovoce omyjte.
- Předpečené těsto vyndejte z trouby. Na těsto nalijte náplň a vsypte ovoce. Nakonec koláč posypte dvěmi lžícemi třtinového cukru a pečte dalších 35-40 minut. Po vychladnutí koláč dozdobte ještě čerstvým ovocem.