Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 120 min
kus: 6
Ječné housky
Ječná mouka se přidává do těst ke zvýšení jejich vláčnosti, například do sušenek a krekrů. Samostatně ji využijete na přípravu tradičních lívancových těst.
Ingredience
300 g špaldové mouky celozrnné
200 g ječné mouky celozrnné
7 g sušených kvasnic
1 vejce
2 žloutky
100 ml slunečnicového oleje
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička diamantové soli
250 ml vlažného mléka
kmín celý
mák nebo len zlatý (na posypání)
Postup
- V míse pečlivě promíchejte obě mouky. Přidejte kvasnice, třtinový cukr, 1 vejce, 1 žloutek, slunečnicový olej a vlažné mléko. Vypracujte nelepící se těsto a nechejte kynout 1-2 hodiny.
- Z těsta upleťte houstičky (copánky) nebo rohlíčky (ty se stačí z nakrájených trojúhelníků), a položte je na plech s pečícím papírem s dostatečnými rozestupy.
- Na plechu nechejte rohlíčky ještě 25 minut kynout, poté potřete žloutkem rozšlehaným v mléce. Nakonec posypte mákem, kmínem nebo semínky dle vlastní chuti. Pečte 15 minut při teplotě 200 °C.