Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 6
Jahodový crumble
Crumble je původem z Británie a nenajdete v něm žádné těsto. Spodní část je plná ovoce a vrchní tvoří křupavá drobenka. Pro labužníky doporučujeme podávat s kopečkem zmrzliny.
Ingredience
600 g jahod
200 g třtinového cukru (70 g do jahod a 130 g na drobenku)
šťáva z půlky limetky
30 g škrobu
100 g másla
60 g ovesných vloček
20 g mandlové mouky
125 g hladké mouky
Postup
- Formu na koláč vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180°C. Jahody omyjeme, očistíme, pokrájíme na půlky a smícháme s 70 g cukru, limetkovou šťávou a škrobem, a pak je přendáme do formy.
- V dalším kroku si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme v menším hrnci, poté k němu přidáme všechny zbylé suroviny. Mícháme do doby, než získáme drobivou směs, tu pak rovnoměrně rozdrobíme na jahody, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Drobenka by měla být krásně hnědá a vypečená.
- Crumble skvěle chutná jště teplý, ale i vychladlý.