Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 40 min
porce: 15
Jáhlové koule s kokosem
Vyzkoušejte lahodný a zdravý dezert s naším receptem na jáhlové koule s kokosem! Tyto malé kulaté dobroty kombinují výživné jáhly s jemnou chutí kokosu a vytvářejí tak neodolatelnou pochoutku, která je zároveň bezlepková a vhodná pro vegany.
Ingredience
Suroviny
100 g syrových jáhel
40 g rozinek nebo datlí
80 g strouhaného kokosu + trochu na obalení
50 g sušené syrovátky (či sušeného ovesného nápoje)
25 g třtinového cukru
rýžový nebo javorový sirup na doslazení
špetka soli
Postup
- Jáhly 3x spaříme horkou vodou a poté propláchneme studenou vodou.
- Jáhly dáme vařit do ¼ l studené vody. Přidáme špetku soli.
- Až se začne voda vařit, přimícháme syrovátku. Díky syrovátce budou jáhly sladší a není třeba přidávat tolik sirupu na doslazení.
- Vaříme 10 – 12 minut.
- Do vychladlých jáhel vmícháme cukr, najemno nakrájené datle či rozinky a kokos (množství upravíme dle konzistence těsta). Vše smícháme v kompaktní hmotu. Pokud se nám zdá málo sladká, dosladíme sirupem.
- Vlhkýma rukama tvoříme koule, které obalujeme v kokosu.
- Uchováváme v chladu. Nejedná se o trvanlivé pečivo, ale 3 dny v lednici vydrží – do té doby je stejně sníme.