Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 90 min
porce: 8

Jahelník

Jahelník patří mezi tradiční česká jídla. Příprava je kupodivu jednoduchá, jen zabere trochu času. Na naši verzi si navíc pochutnají i celiatici a dietáři.

Ingredience

200 g jahel
2 velké lžíce sirupu
100 g vlašských ořechů
100 g nesířených rozinek
skořice
4 vejce
špetka soli
6 menších jablek

Postup

  1. Dejte do varné konvice vařit zhruba litr vody. Zatímco se voda vaří, nasekejte si nahrubo ořechy a opláchněte rozinky. Obojí přesuňte do větší mísy, ve které budete chystat jahelný základ.
  2. Jáhly nasypte do cedníku a jakmile začne voda v konvici vřít, nad dřezem je vroucí vodou prolijte. Tím je spaříte a odstraníte jejich případnou hořkost.
  3. Vysypte z cedníku jáhly do hrnce, zalijte je vodou, aby byla voda zhruba 1 cm nad jáhlami, přidejte špetku soli a vařte, až budou jáhly měkké a začnou se k sobě lepit. Nerozvařte je úplně na kaši – jahelník by se vám pak kvůli vysokému obsahu vody rozpadal. Průběžně ale sledujte, zda se vám voda nevyvařila a jáhly se nepřipalují. Pokud bude v hrnci vody málo a jáhly ještě nebudou měkké, trochu vody přilejte.
  4. Než se kaše uvaří, rozkrojte jablka na poloviny a odstraňte z nich jádřince. Nastrouhejte je nahrubo. Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji předehřát.
  5. Až budou jáhly hotové, odstavte je ze sporáku a nechte vychladnout. Podle velikosti hrnce to může trvat půl hodiny až hodinu.
  6. Poté jahelnou kaši přidejte k ořechům a rozinkám, přisypte skořici (raději více než méně) a přidejte dvě opravdu velké lžíce sladěnky. Celou hmotu pořádně promíchejte, ať se suroviny propojí. V této fázi můžete základ na jahelník ochutnat a přidat ještě trochu skořice nebo dosladit.
  7. Nachystejte kuchyňský robot nebo elektrický šlehač. Rozklepněte vajíčka jedno po druhém a oddělte žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do jahelné směsi a bílky vyšlehejte do sněhu. Ten pak po trochách přimíchejte ke kaši.
  8. Vezměte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem. Nalijte do ní polovinu jahelného základu a posypte ho skořicí. Pak si k ruce vezměte nastrouhaná jablka, vezměte si vždy plnou hrst jablek, pořádně je zmáčkněte, ať z nich dostanete přebytečnou šťávu (tu můžete posléze vypít) a rovnoměrně je rozložte na jáhly. Až budete mít jablka kompletně ve formě, posypte je skořicovým cukrem a překryjte druhou polovinou jáhel.
  9. Jahelník dejte do trouby a pečte na 180 °C zhruba půl hodiny. Jakmile začne vršek jahelníku zlátnout, vytáhněte ho z trouby a odložte na sporák. Nechte ho ale ve formě a troubu vypněte.
  10. S ochutnáváním počkejte, až jahelník vychladne, aby se vám nepřilepil k pečicímu papíru.
  11. Na jahelníku si perfektně pochutnáte k snídani nebo si ho nachystejte se šlehačkou jako dezert po obědě.

    Zdravé tipy:

    Zdá se vám jahelník málo sladký? Polijte ho na talířku medem nebo agávovým či javorovým sirupem.

    Pokud nemáte po ruce elektrický sekáček nebo se vám ořechy nechtějí sekat ručně, vložte je do mikrotenového sáčku, ten položte na prkýnko a paličkou na klepání masa ořechy mírně roztlučte.

    Do jahelného základu můžete přidat také sušené švestky a jablka úplně vynechat.

    Zkuste jáhly uvařit v mandlovém nápoji nebo vanilkovém sójovém mléce. Jahelník bude chutnat krémověji.

    Chcete jahelník podávat při slavnostnější příležitosti? Servírujte ho přelitý vanilkovým dezertem.


Nákupní seznam

Country Life Jáhly 500g BIO
Skladem
Country Life Jáhly 500g BIO
Od Country Life
Country Life Rozinky sultánky 250 g

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.