Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 75 min
porce: 8
Tažený jablečný závin s ořechy
Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V některých zemích se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.
Ingredience
250 g hladké mouky (navíc trochu na vál)
špetka soli
2 žloutky
120 ml vlažné vody
1 lžíce jablečného octa
moučkový cukr na posypání
Náplň:
600 g jablek
šťáva z 1/2 citronu
50 g másla na potření
60 g bílé strouhanky
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce mleté skořice
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
Postup
- Z mouky, soli, žloutků a vody s octem vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme jej v pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
- Z těsta poté vyválíme na pomoučněném válu tenký plát, který ještě znovu necháme odpočinout 15 minut. Poté jej vytáhneme na velký plát cca 60 x 50 cm. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a
- nasekanými ořechy. Stočíme do závinu. Potřeme jej rozpuštěným máslem, dáme do trouby péct při cca 180 st. asi 40 minut. Během pečení můžeme ještě potřít máslem.
- Teplý posypeme cukrem.