Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 75 min
porce: 8

Tažený jablečný závin s ořechy

Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V některých zemích se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Ingredience

250 g hladké mouky (navíc trochu na vál)
špetka soli
2 žloutky
120 ml vlažné vody
1 lžíce jablečného octa
moučkový cukr na posypání
Náplň:
600 g jablek
šťáva z 1/2 citronu
50 g másla na potření
60 g bílé strouhanky
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce mleté skořice
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů

Postup

  1. Z mouky, soli, žloutků a vody s octem vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme jej v pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
  2. Z těsta poté vyválíme na pomoučněném válu tenký plát, který ještě znovu necháme odpočinout 15 minut. Poté jej vytáhneme na velký plát cca 60 x 50 cm. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a
  3. nasekanými ořechy. Stočíme do závinu. Potřeme jej rozpuštěným máslem, dáme do trouby péct při cca 180 st. asi 40 minut. Během pečení můžeme ještě potřít máslem.
  4. Teplý posypeme cukrem.

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.