Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 45 min
porce: 6

Hrachová kaše

Hrachová kaše je tradiční staročeský pokrm plný bílkovin, vápníku, draslíku a vitamínů skupiny B. Dejte si ji jen tak samotnou jako rychlé syté jídlo, nebo ji použijte jako přílohu k vejci, párku či uzenému masu.  

Ingredience

300 g půleného hrachu
1 cibule
4 stroužky česneku
majoránka
pepř
sůl
50 g ghí (přepuštěné máslo)
100 ml mléka nebo smetany

Postup

  1. Hrách propláchněte ve studené vodě, zelený loupaný hrách totiž není potřeba předem namáčet.
  2. Hrách dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený alespoň na dva palce a dobře osolte. Přiveďte k mírnému varu a zvolna vařte asi 35 minut do změknutí. Průběžně kontrolujte, zda není potřeba během vaření přidat vodu.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na stejně silné tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej, dejte do něj cibuli, osolte a pomalým tempem orestujte do tmavě zlaté barvy.
  4. Uvařený hrách sceďte a dejte do mixéru. Přidejte ghí, smetanu, vodu z vaření a rozmixujte na hladkou kaši. Konzistenci upravte buď vodou z vaření nebo mlékem. Je lepší udělat kaši trochu řidší, protože kaše postupně houstne tím, jak hrách nacucává tekutinu.
  5. Rozmixovanou kaši vraťte do hrnce, vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a nechte ještě chvíli prohřát. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Připravenou kaši nandejte na talíře – ideálně v tenké vrstvě a zasypte osmaženou cibulkou.

Nákupní seznam

Sonnentor Koření majoránka 10 g BIO
Allnature Ghí 450 ml
Skladem
Allnature Ghí 450 ml
Od Allnature

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.