Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 90 min
porce: 8
Francouzský rebarborový koláč
Spojení sladkého moučníku a mírně nakyslé, šťavnaté rebarbory by rozhodně nemělo chybět v repertoáru vašich letních moučníků. Je to dezert jako stvořený pro odpolední posezení na prosluněné zahradě či terase.
Ingredience
700 g očištěné rebarbory
300 ml vody
1 vanilkový lusk (bez semínek)
50 g cukru krupice
šťáva z ½ citronu
225 g hladké mouky
25 g mletých mandlí
2 lžíce moučkového cukru
140 g chlazeného másla
1 žloutek
1 – 2 lžíce studené vody
Krém:
250 ml plnotučného mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
4 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce hladké mouky
100 ml tučné smetany
Postup
- Rebarboru nakrájejte na 5 cm dlouhé kousky.
- Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte vanilkový lusk, cukr krupice, šťávu z ½ citronu a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Poté, co se cukr rozpustí, přidejte rebarboru a vařte 5 minut.
- Sundejte z plotny, nechte vychladnout a rebarboru ve vzniklém sirupu nechte odležet minimálně 1 hodinu (nejlépe přes noc).
- Na těsto mixujete hladkou mouku, mleté mandle, moučkový cukr a máslo.
- V momentě, kdy hmota připomíná strouhanku, za stálého míchání přidejte žloutek a po malých částech přidávejte studenou vodu.
- Hotové těsto zabalte do folie a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.
- Na krém pozvolna zahřívejte mléko se semínky z vanilkového lusku.
- Mezitím ušlehejte žloutky, cukr a obě mouky.
- Až mléko začne probublávat, začněte ho pomalu za stálého šlehání lít do směsi ze žloutků. Vzniklý krém pak přes sítko nalijte do čistého hrnce a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten nalijte do čisté mísy, překryjte folii a nechte minimálně 1 hodinu odpočívat.
- Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na 1 mm silný plát podle formy, kterou máte k dispozici. Těsto do ní vložte a nechce lehce přes okraj.
- Předehřejte si troubu na 200 st. Celsia. Máte-li plynovou, bude stačit 180 st. Formu s těstem překryjte pečícím papírem, který zatížíte rýží nebo fazolemi. Pečte 20 minut.
- Odkryjte papír a pečte dalších 8 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Kousky rebarbory vyndejte ze sirupu. Ten vařte na mírném ohni, dokud nebude hustý a lepkavý. Poté nechte vychladnout.
- Smetanu ušlehejte a postupně ji vmíchejte do krému ze žloutků. Upečený koláč vyjměte z formy, naplňte krémem, navrch úhledně vyskládejte kousky rebarbory a to vše potřete vychladlým sirupem.
- Po 30 minutách můžete servírovat.