Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 45 min
porce: 8
Dýňový koláč
Nebojte se poněkud netradičního použití dýně nasladko - tento koláč vás příjemně překvapí svou lahodnou a vláčnou chutí.
Ingredience
Na těsto:
50 ml vody
175 g hladké špaldové mouky
15 g třtinového cukru
1 špetka soli
110 g ghí
Na náplň:
1 lžička skořice
½ lžič ky mletého zázvoru
400 g dýňového pyré z hokaido
3 ks vejce
2 ks hřebíčku
120 ml mandlové smetany
100 g třtinového cukru
1 špetka soli
Postup
- Promíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte ghí a zpracujte v drobenku. Poté přilijte trochu studené vody a zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do fólie a uložte do lednice odpočinout na 60 minut.
- Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravte náplň. Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte. Přisypte třtinový cukr, špetku soli a promíchejte. Do vzniklé směsi přisypte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
- Dýni si rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Kostky povařte ve vodě asi 5 minut, slijte a mixerem rozmixujte do pyré.
- Dýňové pyré vlijte do vaječné náplně, přidejte smetanu a promíchejte.
- Odpočaté těsto rozvalte na kulatý plát a přeneste do kulaté nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Těsto propíchejte vidličkou a vlijte dýňovou náplň.
- Koláč pečte dozlatova na 190 °C 40 - 45 minut.