Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 45 min
porce: 8

Dýňový koláč

Nebojte se poněkud netradičního použití dýně nasladko - tento koláč vás příjemně překvapí svou lahodnou a vláčnou chutí. 

Ingredience

Na těsto:
50 ml vody
175 g hladké špaldové mouky
15 g třtinového cukru
1 špetka soli
110 g ghí
Na náplň:
1 lžička skořice
½ lžič ky mletého zázvoru
400 g dýňového pyré z hokaido
3 ks vejce
2 ks hřebíčku
120 ml mandlové smetany
100 g třtinového cukru
1 špetka soli

Postup

  1. Promíchejte mouku s cukrem a špetkou soli. Přidejte ghí a zpracujte v drobenku. Poté přilijte trochu studené vody a zpracujte v hladké těsto, které zabalíte do fólie a uložte do lednice odpočinout na 60 minut.
  2. Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravte náplň. Vejce rozklepněte do misky a rozšlehejte. Přisypte třtinový cukr, špetku soli a promíchejte. Do vzniklé směsi přisypte skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor.
  3. Dýni si rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Kostky povařte ve vodě asi 5 minut, slijte a mixerem rozmixujte do pyré.
  4. Dýňové pyré vlijte do vaječné náplně, přidejte smetanu a promíchejte.
  5. Odpočaté těsto rozvalte na kulatý plát a přeneste do kulaté nízké formy. Přečnívající okraje odřízněte. Těsto propíchejte vidličkou a vlijte dýňovou náplň.
  6. Koláč pečte dozlatova na 190 °C 40 - 45 minut. 

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.