Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 6
Cizrnová polévka
Máte rádi falafel nebo hummus? V tom případě si určitě zamilujete i tuto cizrnovou pochoutku - hustou krémovou polévku. Obsažená kurkuma vám polévku nejen krásně zbarví, ale navíc podpoří zdravé trávení, pevné kosti a váš imunitní systém.
Ingredience
1 konzerva loupaných rajčat
1 konzerva cizrny
1 lží ce kokosového oleje
1 cibule
4strou žky česneku
1 mrkev
menší petržel 1 ks
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžíce kurkumy
1 lžíc e mletého římského kmínu
1 lžíce mleté lahůdkové papriky
1 lžička kari
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 lžíce citronové šťávy
petrželka na ozdobu
Postup
- Na lžíci kokosového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Nakrájejte na malé kousky mrkev a petržel. Přidejte do hrnce k cibuli a česneku a restujte společně ještě další 2 minuty
- Do hrnce dejte 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a k němu lžíci kurkumy, mleté lahůdkové papriky, římského mletého kmínu a 1 lžičku kari.
- Koření promíchejte se zeleninou a restujte přibližně po dobu jedné minuty.
- Orestovanou zeleninu přendejte do většího hrnce a zalijte 1 litrem vývaru, přidejte lehce pokrájená rajčata i se šťávou z konzervy a vařte pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud zelenina není dostatečně měkká.
- Na závěr přidejte 2 lžíce šťávy z citrónu, konzervu cizrny a 2 vařte ještě cca 3 minuty.
- Na závěr rozmixujte v mixéru asi 3/4 polévky dohladka a vraťte zpět do hrnce.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.