Chia pudink s karamelizovanými ovesnými vločkami
Co doteď chybělo chia pudinku k dokonalosti? Karamel! Ochutnejte perfektní spojení karamelizovaných ovesných vloček, jogurtu a čerstvého ovoce v našem receptu.
Ingredience
Postup
- Večer si do jogurtu zamíchejte chia semínka, aby do rána nabobtnala. Pokud to nestihnete, nebo zapomenete, nasypte chia semínka do jogurtu alespoň dvě hodiny před konzumací.
- Večer si také můžete opražit vločky. Ale jestli se vám nechce, nevadí. Vločky budou hotové za pár minut, takže si je můžete přichystat i ráno těsně před snídaní. Hoďte vločky na pánev a dejte na sporák. Ten zapněte na střední výkon, vločky nasucho pražte a občas promíchejte, aby se opekly rovnoměrně z obou stran.
- Jakmile začnou vločky hnědnout, což je otázka 2-3 minut, přisypte k nim třtinový cukr a míchejte. Cukr se za chvilku rozpustí a zkaramelizuje. Přesně v té chvíli vypněte sporák a vločky vysypte na talíř nebo do misky. Jednak se vám karamel nespálí a jednak vločky rychleji vychladnou.
- Vezměte si skleničku a vrstvěte do ní postupně v následujícím pořadí jogurt s chia semínky, karamelizované ovesné vločky, ovoce a postup opakujte, až skleničku naplníte.
My jsme na přípravu snídaně použili borůvky, ale doporučujeme vyzkoušet například broskve, které si s karamelem výborně rozumí. Nebo - protože je podzim za humny - nastrouhejte jablko a ochuťte ho skořicí, případně doslaďte. Po této variaci na štrúdl se utlučete.
Zdravé tipy:
Přijde vám snídaně málo sladká? Přimíchejte do jogurtu datlový sirup.
Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, tzv. beta-glukany, která snižuje hladinu cholesterolu a aktivuje imunitní systém. Zařaďte je do jídelníčku co nejčastěji.
V pražených vločkách chutná výborně také kokosový cukr, který už má sám o sobě karamelovou chuť. Vyzkoušejte ho.