Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 8
Celozrnný rybízový koláč
Těžko byste hledali ovoce, které se hodí na koláč více než příjemně nakyslý rybíz. Zpříjemněte si poslední prázdninové dny tímto klasickým letním moučníkem.
Ingredience
Na těsto:
200 g jogurtu
100 g celozrnné mouky (špaldová nebo pšeničná)
50 g třtinového cukru
300 – 400 g červeného rybízu
1 vejce
1 polévková lžíce rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky jedlé sody
Na drobenku:
100 g hrubé mouky
50 g másla
50 g cukru
Postup
- Mouku prosejte do mísy, smíchejte s cukrem, vejci, jogurtem a olejem.
- Drobenku vytvoříte smícháním změklého pokrájeného másla, cukru a hrubé mouky. Vše rukama zpracováváte tak dlouho, až vám vznikne drobivá směs.
- Koláčovou formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
- Přidejte do těsta sodu, pečlivě promíchejte a těsto vlijte do koláčové formy.
- Těsto posypete červeným rybízem a následně posypete drobenkou.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut.
- Pečte asi 40 minut na 180 °C a špejlí průběžně zkoušejte, zda už je koláč upečený.