Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 40 min
porce: 6

Celozrnné perníčky

Kdybyste měli letos upéct jen jediný druh cukroví, udělejte určitě perníčky. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější vánoční cukroví, často se i věší na stromeček, který krásně ozdobí. Pár kousků pěkně zabalených perníčků s úspěchem poslouží jako malý dáreček či pozornost pro přátele. A hlavně - zdobení perníčků je oblíbená dětská zábava, kterou svým potomkům určitě dopřejte.

Ingredience

80 dkg hladké celozrnné mouky
12 dkg másla
20 dkg třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
4 vejce
1 lžička jedlé sody
4 lžíce medu
2,5 lžičky perníkového koření
1 lžíce kakaa
Citronová kůra z jednoho citronu
1 vejce na potření
Poleva :
1 bílek
100-150 g třtinového cukru moučkového
1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Máslo rozehřejte v menším hrnci a promíchejte s medem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
  3. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny.
  4. Ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, které necháme uležet nejlépe 1 den v lednici.
  5. Poté vyválíme na pomoučněné ploše asi 7 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme tvary.
  6. Pečeme při 180 st. dokud perníčky lehce nezrůžoví a ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Vytvoříme z ingrediencí polevu. Pokud zůstane i po několika minutách řídká, přidáme cukr.
  8. Perníčky nazdobíme dle vaší fantazie.

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.