Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 40 min
porce: 6
Celozrnné perníčky
Kdybyste měli letos upéct jen jediný druh cukroví, udělejte určitě perníčky. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější vánoční cukroví, často se i věší na stromeček, který krásně ozdobí. Pár kousků pěkně zabalených perníčků s úspěchem poslouží jako malý dáreček či pozornost pro přátele. A hlavně - zdobení perníčků je oblíbená dětská zábava, kterou svým potomkům určitě dopřejte.
Ingredience
80 dkg hladké celozrnné mouky
12 dkg másla
20 dkg třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
4 vejce
1 lžička jedlé sody
4 lžíce medu
2,5 lžičky perníkového koření
1 lžíce kakaa
Citronová kůra z jednoho citronu
1 vejce na potření
Poleva :
1 bílek
100-150 g třtinového cukru moučkového
1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Máslo rozehřejte v menším hrnci a promíchejte s medem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
- Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny.
- Ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, které necháme uležet nejlépe 1 den v lednici.
- Poté vyválíme na pomoučněné ploše asi 7 mm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme tvary.
- Pečeme při 180 st. dokud perníčky lehce nezrůžoví a ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vytvoříme z ingrediencí polevu. Pokud zůstane i po několika minutách řídká, přidáme cukr.
- Perníčky nazdobíme dle vaší fantazie.