Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 15

Celozrnné jidáše

Jidáše by neměly chybět na žádném velikonočním stole, tradičně se pekly na Zelený čtvrtek. Motání jidášů má symbolizovat provaz, na kterém se oběsil právě Jidáš – zrádce Ježíše Krista. Zkuste letos zdravější, celozrnnou variantu.

Ingredience

500 g celozrnné špaldové mouky hladké
250 ml mléka
30 g droždí
3 polévkové lžíce třtinového cukru (medu)
70 g rozpuštěného másla
špetka soli
rozinky a mandle
žloutek

Postup

  1. Do části vlažného mléka vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci mouky, rozdrobené droždí, cukr nebo med, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy přelijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vmícháme zbytek mouky se špetkou soli. Těsto vypracujeme tak, aby bylo hladké ale nelepivé. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 35 minut.
  3. Vál pomoučíme, z těsta odebíráme kousky a tvarujeme dlouhé válečky (15-30 cm), ze kteých splétáme a zakrucujeme libovolné tvary. 
  4. Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Potřeme žloutkem a zdobíme rozinkami nebo mandlemi.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Menší jidáše budou trvat zhruba 15-20 minut.
  6. Po upečení můžeme pomazat jednotlivé jidáše směsí medu, másla a rumu. 

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.