Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 90 min
porce: 4
Buchtičky ze špaldové mouky s vanilkovým krémem
Nejoblíbenější jídlo ze školních jídelen tentokrát ve zdravější verzi.
Ingredience
Na buchtičky:
400 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
2 lžíce třtinového cukru
2 žloutky
1 lžíce citronové kůry
balíček sušeného droždí (nejlépe v bio kvalitě)
špetka soli
250 ml teplého jakéhokoliv rostlinného nápoje (př. ovesný, rýžový)
100-130 ml kvalitního oleje
Na vanilkový krém:
800 ml sojového vanilkového nápoje
1 ks pudinkového vanilkového prášku
Postup
- Všechny ingredience na buchtičky pořádně zamíchat, dokud se nelepí na stěny nádoby. Nápoj musí být zahřátý tak, aby těsto vykynulo.
- Těsto následně necháme 30 min. kynout, poté ho prohněteme a necháme dalších 30 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na cca 170 st. Těsto rozdělíme na cca 3 cm široké provázky a nakrájíme na kousky. Uděláme kuličky, které dáme na plech na pečící papír vedle sebe (je možné promazat trochu olejem).
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- Vytvoříme vanilkový krém: 200 ml sojového nápoje rozmícháme s pudinkem, 600 ml nápoje dáme vařit a poté do něj vlijeme zbytek směsi a mícháme, dokud nezhoustne a nevznikne vanilkový krém.