Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 60 min
porce: 20
Boží milosti
"Ten pravý" recept na Boží milosti se v rodinách obvykle předává z generace na generaci. Liší se použité suroviny i tvary, do kterých se cukroví formuje. Ač se nejedná o zrovna dietní záležitost, pár kousků si určitě dopřejte a nechte tuhle tradiční masopustní lahůdku rozplynout na jazyku.. Většinou totiž z talíře rychle zmizí a na vás by už nemuselo nic zbýt.
Ingredience
250 g hladké mouky
50 g másla
špetka soli
50 g krupicového cukru
2 žloutky
5 lžic zakysané smetany
lžička citronové kůry
olej na smažení
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
- Na vále postupně smícháme mouku se všemi ingrediencemi a změklým máslem a vypracujeme těsto, které necháme v lednici půl hodiny odpočinout.
- Z těsta vyválíme asi 4 mm tlustou placku a rádýlkem vykrajujeme čtverce, obdelníky (ty ještě uvnitř dvakrát nakrojíme) nebo tyčinky.
- Rozpálíme dostatečné množství oleje a jednotlivé kousky v něm krátce smažíme "dorůžova" .
- Ještě teplé kousky obalíme v moučkovém cukru (smíchaném s vanilkovým).