Složitost receptu
Čas potřebný pro přípravu: 50 min + pečení
porce: 10

Alaburky (sójové oříšky)

Rádi chroupete u televize brambůrky, nebo vás po večerech honí mlsná? Upražte si zdravé sójové oříšky a zamlsejte si zdravě.


Postup

  1. Sójové boby namočte přes noc do vody, aby nabobtnaly a změkly. Vodu můžete osolit, aby byly pražené boby slané.
  2. Druhý den boby sceďte a pořádně s nimi v cedníku zatřeste, aby okapaly.
  3. Na velký plech dejte pečicí papír, abyste si ušetřili práci s umýváním plechu, na plech vysypte sójové boby a rozprostřete je do jedné vrstvy. V této fázi je můžete (ale nemusíte, pokud vám chutnají jen tak) promíchat s vybraným kořením.
  4. Troubu předehřejte na 130 °C a plech s boby do ní vložte. Boby na této teplotě pražte asi hodinu a půl. Pozor ovšem na to, že každá trouba hřeje trochu jinak, a proto boby po hodině zkontrolujte a případně promíchejte, aby se nepřipálily.
  5. Jakmile boby získají světle hnědou barvu, jsou hotové. Vytáhněte je z trouby, nechte vychladnout a můžete je konzumovat. Pokud jste vodu, ve které bobtnaly, nesolili, můžete do nich teď přimíchat trošku slunečnicového oleje a osolit je.
  6. Pražené sójové boby, alaburky, chutnají jako oříšky, ale na rozdíl od nich neobsahují tolik tuku. Proto si na nich můžete pochutnávat i v dietě.

    Proč jíst sóju?

    Sója patří mezi luštěniny a snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. 100 g sójových oříšků obsahuje 35 g bílkovin, což je vlastně polovina jejich doporučené denní dávky, a proto jsou vhodné jako zdroj bílkovin pro vegany, vegetariány i sportovce.


Nákupní seznam

Sonnentor Smokey Salt 150 g
Skladem
Sonnentor Smokey Salt 150 g
Od Sonnentor

Co je Ošatka?

Dobré, zdravé, přírodní

U nás najdete širokou paletu oblíbených a osvědčených značek pod jednou střechou. Více než 100 ověřených dodavatelů.

Doprava zdarma

Každou ošatku za více než 1499 Kč vám doručíme zdarma.

Každý měsíc slevové akce

Nepropásněte unikátní cenové trháky u potravin známých BIO značek.