Alaburky (sójové oříšky)
Rádi chroupete u televize brambůrky, nebo vás po večerech honí mlsná? Upražte si zdravé sójové oříšky a zamlsejte si zdravě.
Ingredience
Postup
- Sójové boby namočte přes noc do vody, aby nabobtnaly a změkly. Vodu můžete osolit, aby byly pražené boby slané.
- Druhý den boby sceďte a pořádně s nimi v cedníku zatřeste, aby okapaly.
- Na velký plech dejte pečicí papír, abyste si ušetřili práci s umýváním plechu, na plech vysypte sójové boby a rozprostřete je do jedné vrstvy. V této fázi je můžete (ale nemusíte, pokud vám chutnají jen tak) promíchat s vybraným kořením.
- Troubu předehřejte na 130 °C a plech s boby do ní vložte. Boby na této teplotě pražte asi hodinu a půl. Pozor ovšem na to, že každá trouba hřeje trochu jinak, a proto boby po hodině zkontrolujte a případně promíchejte, aby se nepřipálily.
- Jakmile boby získají světle hnědou barvu, jsou hotové. Vytáhněte je z trouby, nechte vychladnout a můžete je konzumovat. Pokud jste vodu, ve které bobtnaly, nesolili, můžete do nich teď přimíchat trošku slunečnicového oleje a osolit je.
Pražené sójové boby, alaburky, chutnají jako oříšky, ale na rozdíl od nich neobsahují tolik tuku. Proto si na nich můžete pochutnávat i v dietě.
Proč jíst sóju?
Sója patří mezi luštěniny a snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. 100 g sójových oříšků obsahuje 35 g bílkovin, což je vlastně polovina jejich doporučené denní dávky, a proto jsou vhodné jako zdroj bílkovin pro vegany, vegetariány i sportovce.