České ghíčko – Ghí přepuštěné máslo bylinné kurkuma 220 ml
Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života.
Návrat ke kořenům
Přepuštěné máslo není žádná novinka ani v našich krajích. Naše babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho.
Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdravý tuk.
Výhody GHÍČKA
- Skvěle chutná a voní
- Nepřepaluje se = ideální na smažení
- Trvanlivé minimálně 12 měsíců
- Nemusí se chladit
- Bez mléčné bílkoviny
- Zlepšuje trávení
- Plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů – vyživujete nervový systém a mozek a vaše střevo je v bezpečí před záněty
Ghí je vynikajícím vodičem pro účinky dané byliny na váš organismus. Kurkuma je silný antioxidant, působí protizánětlivě, především v oblasti kloubů. Chrání játra, nervový systém, napomáhá trávení, podporuje kardiovaskulární systém.
Náš tip
Potřebujete uvařit rychlou večeři pro celou rodinu a doma je jen okoralý chleba? Chleba obalte v ušlehaném vajíčku a opečte na ghíčku. Potřete hořčicí, posypte pažitkou nebo nakrájenou cibulkou a jste královna kuchyně! Všichni si budou chtít přidat.
Ghíčko udělá z každého jídla delikatesu!