Skořicoví šneci
Nejlepší švédský vynález? Za nás jednoznačně skořicový šnek. Tradiční skandinávský recept v celozrnné verzi potěší všechny milovníky tohoto sladkého nadýchaného pečiva. Skořice hraje v receptu zásadní roli, doporučujeme tedy zvolit opravdu kvalitní koření, nejlépe v bio kvalitě.
60 minut
20 ks
Ingredience:
500 g celozrnné pšeničné mouky |
250 ml mléka |
100 g třtinového cukru |
100g másla |
2 žloutky |
1 balení sušeného droždí |
špetka soli |
vanilka |
náplň: |
125 g másla |
100 g třtinového cukru |
5 lžic skořice |
vanilka |
poleva: |
100 g moučkového cukru |
2 lžíce citrónové šťávy |
2 lžíce horké vody |
Postup:
Máslo rozehřejeme a necháme odstát, aby mělo pokojovou teplotu. Mléko také zahřejeme na pokojovou teplotu.
- Připravíme si kvásek: do mléka nasypeme droždí a promícháme spolu se lžičkou cukru a mouky. Mouku promísíme s cukrem a solí. Až kvásek vzejde, nalijeme jej do mouky a přilijeme máslo.
- Do těsta přidáme žloutek a špetku vanilky. Nejlépe v kuchyňském robotu potom zaděláme vláčné hladké těsto.
- Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobný objem.
- Mezitím si připravíme náplň - změklé máslo důkladně vymícháme s cukrem, skořicí a vanilkou.
- Těsto rozválíme na tvar obdélníku o tloušťce asi 3-5 mm. Stěrkou po celé ploše rozetřeme náplň a od delší strany zabalíme do rolády.
- Ostrým nožem z rolády krájíme kousky asi 3 cm široké.
- Pekáček vymažeme máslem a šneky do něj rozložíme tak, aby mezi sebou měli dostatek místa. Potřeme je zbylým bílkem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 15-18 minut.
- Moučkový cukr prosijeme a rozetřeme s horkou vodou a citrónovou šťávou. Pomocí lžíce polevou šneky polijeme a necháme zatuhnout.