Pečená panenka po staročesku
Štavnatá voňavá panenka s trochu netradiční přílohou je jako stvořená pro sváteční nedělní oběd.
50 minut
4
Ingredience:
800 g vepřové panenky |
500 g namočených pohankových krup |
1 kostka zeleninového vývaru |
2 lžíce slunečnicového oleje |
sůl |
pepř |
2 lžíce přepuštěného másla Ghí |
cibule |
8 stroužků česneku |
lžička sušené majoránky |
1 lžička drceného kmínu |
Postup:
Vařte pohanku 10-15 minut (u lámanky postačí 3-5 minut) a poté ji nechte asi 30 minut změknout pod pokličkou. Vždy používáme dva díly vody na jeden díl pohanky. Tímto postupem si pohanka zachová důležité živiny.
- Vepřovou panenku opečte na přepuštěném másle zprudka ze všech stran dozlatova. Do zapékací mísy dejte 2 lžíce oleje, přendejte do ní opečenou panenku, osolte a opepřete.
- Panenku pečte odkrytou v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut. Poté panenku obraťte a přiklopené 15 minut dopečte. Po dopečení si potřebuje panenka chvilku odpočinout (6-8 minut). Poté ji nakrájejte na spíše tenčí plátky.
- Mezitím rozpalte ve větší pánvi lžíci přepuštěného másla a orestujte na ní nakrájenou cibuli a česnek do zlatova. Následně přidejte kroupy a krátce osmahněte a dle chuti přidejte majoránku, kmín, pepř a sůl.
- Na talíř nandejte pohankovou kaši a navrch položte plátky pečené panenky. Jídlo můžete dozdobit podle chuti, my rádi dáváme výhonky ředkviček nebo lístky petržele.