Quinoa neboli Merlík chilský
Quinoa je tzv. pseudoobilovina. Nepatří mezi obilné trávy, ale využívat ji můžete úplně stejně jako obiloviny.
Quinoa obsahuje velké množství vápníku, je také dobrý zdrojem železa, hořčíku, fosforu, zinku a vitaminů skupiny B a vitaminu E. Obsahuje všech 8 základních aminokyselin, jako potraviny živočišného původu a z rostlin např. amarant, soja a konopná semínka.
Quinoa je dobře stravitelná, má nízký obsah tuků a neobsahuje lepek ani cholesterol. Má více vlákniny než některé jiné druhy obilovin.
V kuchyni ji můžete použít jako rýži, kuskus nebo bulgur. Přidat ji můžete jako zavářku do polévek, do rizot. Výborný je z ní salát anebo se z ní dají plnit třeba rajčata, lilek i cuketa.
Před vařením quinou několikrát propláchněte v horké vodě. Na povrchu zrnek jsou saponiny. To jsou látky, které mají hořkou a mýdlovou chuť. Když se tvoří pěna při vaření, sbírejte ji, quinoa má pak jemnější chuť. Vaříme ji v poměru cca 2-2,5 dílu vody na 1 díl quinoy.