Ochucujte zdravě s kořením Sonnentor
Nadchází podzim, přesto jsou na zahradách ještě vidět grily. Grilování je velmi oblíbená činnost českých rodin, k němu samozřejmě patří vedle masa marinády, zelenina, bylinky a koření.
Ale používáme vše správně? Je opravdu nutné nakládat maso do koření či směsi dlouho dopředu, jak to většina z nás dělá? Velký hovězí steak by měl být v marinádě půl hodiny, kuřecímu masu stačí ležet ve směsi i 15 minut. A co krkovice, nejoblíbenější maso na grilu u nás? Té stačí 3 hodiny.
Marinády a koření je vhodné ke grilování používat opatrně a přiměřeně, abychom nezničili chuť masa. A jaké koření? V obchodech najdeme nepřeberné množství, včetně směsí. Pozor však na to, co kupujete. Právě směsi často obsahují nadměrné množství soli a tak vlastně kupujeme jen předraženou sůl.
Koření používáme tak málo, že bychom si měli dovolit ho mít co nejkvalitnější.
Zapomeňte na směsi, namíchejte si své vlastní!
A teď něco o používaném koření.
Pepř jedině čerstvě mletý, jen ten pořádně voní, sceluje chuť pokrmu. Bílý lehce voní po oříškách a má neobvyklou chuť, Zelený pepř jsou vlastně nezralé plody pepřovníku a mají ovocnou chuť. Pozor, kajenský pepř jsou jen rozemleté chilli papričky.
Chilli prášek se připrav uje z různých druhů sušených chilli namletých či nadrcených na vločky. Zde je nutné zkontrolovat, zda směs neosahuje jiná ochucovadla.
Mletá paprika může být sla dká, pálivá, ochutí maso, ryby a nejrůznější nákypy.
Kmín je oblíbenou součástí mnoha pokrmů pro svou nasládlou kořenitou chuť. Vyladí je a při vaření brambor dokonce vytáhne případné plísně.muškátovník
Muškátový oříšek je semeno mušká tovníku pravého, roste v tropech a chutná ostře. Používáme jej do polévek, zeleninových i masových pokrmů, omáček.
Nové koření, to jsou plody stálezeleného tropického stromu pigmentovník. Používá se do vývarů i do vánočního pečiva.
Kardamon, šedá a ž hnědá semena indické byliny kardamovník. Jeho kořenitá nasládlá chuť skvěle doplní marinády, ale třeba i kávu, čaj i pečivo.
Kurkuma je obl íbená jako levná náhrada šafránu, dodává kari, čatní či zelenině silnou zemitou chuť a má peprné aroma.
Hřebíček má slad kou chuť, která se však po rozžvýkání promění v pálivou. Je vhodným doplňkem velkých kusů masa, vývarů či nákypů.
Skořice - používá se ve svitcích nebo mletá k ochucení sladkých a kořeněných jídel. Má nasládlou a mírně pikantní chuť. Známá je také „kasie“ nebo čínská skořice.