Matcha tea – zelený zázrak
Za svou výjimečnost tento zelený mletý čaj vděčí především způsobu pěstování. Měsíc před sklizní jsou plantáže zastíněny a tak v jeho listech zásadně vzroste obsah chlorofylu. Díky tomu se matcha může pochlubit sytě zelenou barvou.
Nespornou předností je i způsob přípravy a konzumace. Matcha se na rozdíl od ostatních zelených čajů konzumuje včetně listů. Sušené listy jsou jemně a šetrně rozemlety a vzniklý prášek se pak šlehá s vodou. Aby byla příprava dokonalá, je nutné použít speciální bambusovou metličku, kterou se v misce šlehá čajový prášek s horkou vodou o teplotě 75 st. Celsia.
Uvádí se, že čaj matcha je až desetkrát silnější než běžný zelený čaj v sáčcích či sypaný. Tímto způsobem pití dochází k výrazně zvýšené konzumaci antioxidantů, minerálů (vápník, draslík, zinek, železo), vitamínů (beta karoten, vitamin E a C) a vlákniny oproti běžnému pití zeleného čaje. Obsahuje ještě další dvě důležité látky - l-theanin a theofyllin.
Matcha výrazně pomáhá při detoxikaci organismu. Obsahuje značné množství antioxidantů, zpomaluje stárnutí buněk, zlepšuje stav pokožky a pleti. Znatelně zlepšuje náladu, navozuje pocit klidu. Nezanedbatelnou roli hraje i při hubnutí, neboť zrychluje metabolismus, napomáhá spalování kalorií a potlačuje chuť k jídlu.
Kromě konzumace v podobě čaje se hojně využívá i jako přísada do nejrůznějších pokrmů, kterým propůjčuje lehce nasládlou a jemnou příchuť zeleného čaje.