Konopí léčí i omlazuje
Konopí je rostlina, která se v léčitelství a péči o pleť používá již celá staletí. Už starověcí lékaři znali její příznivé účinky při léčbě akné, ekzémů, popálenin a dalších kožních problémů.
Je to zejména vysoký obsah vitaminu E, minerálů (hořčík, zinek, vápník, draslík, sulfur, želeno ad.), enzymů a hlavně nenasycených mastných kyselin, který dokáže pokožku zázračně zregenerovat, zklidnit a hydratovat. Obsahuje také látku zvanou cannabidiol, která má protizánětlivé a protikřečové účinky.
Za studena lisovaný olej má zkrátka tolik předností, že nebudete vědět, zda se jím dřív namazat, nebo ho jíst. Zkuste obojí, chybu rozhodně neuděláte.
Na kůži
Konopný olej se výborně vstřebává a nezpůsobuje pocit mastné pokožky. Je oblíbenou složkou masážních přípravků, protože pomáhá uvolnit zatuhlé svaly a zmírnit křeče.
V pleťových krémech oceníte jeho schopnost zpomalovat procesy stárnutí kůže, hydratovat pleť a redukovat tvorbu vrásek.
Konopný olej je také oblíbenou složkou krémů pro atopiky a pacienty s lupénkou, protože působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně a dokáže ulevit od nepříjemného svědění. Pomáhá obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a zvyšovat tím odolnost pokožky.
Bez obav ho můžete použít i pro citlivou a jemnou pokožku dětí, protže nezpůsobuje alergické reakce.
Náš tip: Vlasový zábal z konopného oleje vám zajistí zdravý lesk a zabrání lámání vlasů.
..i na lžičku
Konopný olej (tedy i konopná semínka) je jedním z nejhodnotnějších olejů vůbec, a to díky svému vysokému obsahu (přes 75%) omega-3, omega-6 a omega-9 nenasycených mastných kyselin, které jsou v něm namíchány v naprosto ideálním poměru pro lidské tělo. Podporuje tak správnou funkci metabolismu a imunitního systému a je považován za naprosto ideální doplněk stravy. Denně se doporučují 1 až 2 polévkové lžíce. Při vnitřním užívání olej působí antibakteriálně, regeneračně a zpomaluje procesy stárnutí.
Konopný olej je lehko stravitelný, neobsahuje žádné alergeny a díky své příjemné oříškové chuti se dá použít i v kuchyni jako dochucovadlo. Můžete ho přidat do těsta, ale raději ho nezahřívejte nad 180 °C, protože pak ztrácí své prospěšné látky.