Brambory - opravdu je vaříte správně?
Uvařit brambory to zvládne určitě každý. Ale jak nepřijít o vitamín C a naopak zmírnit vliv solaninu?
Brambory mohou být velmi dobrým zdrojem vitamínu C. Je však potřeba je uvařit co nejšetrněji. Dlouhým varem nebo pečením se znehodnocuje vitamín C a zároveň roste i glykemický index. Šetrné vaření znamená oloupané brambory vždy vložit
do vroucí osolené vody. Horká voda zkracuje dobu vaření a pomáhá zachovat vit. C ve větším množství. Další variantou je uvařit brambory v páře. Buď na to máte chytrý parní hrnec, nebo stačí nerezový pařáček, na který dáte nakrájené brambory. Vyzkoušejte, chuť brambor je úplně jiná než vařených ve vodě.
A co je to ten solanin? Je to přirozený toxin, kterým se brambora chrání proti škůdcům. Velké množství ho vzniká při klíčení brambor či jejich zelenání na světle. Nejvíce ho je obsaženo ve vrstvě těsně pod slupkou, proto loupejte. Nepříznivé účinky solaninu na nás lze zmírnit kmínem. Jeho silice jsou účinnou zbraní proti němu, a proto je vhodné ho použít při každém vaření.
Dalšími možnými bylinami, které se používají při vaření brambor je třeba libeček nebo česnek. Obě zmiňované byliny dají bramborám nezaměnitelné aroma a ty jsou chuťově zase trochu jiné. Po uvaření můžeme při servírování použít na posypání pažitku, rozmarýn či kopr.
A trochu čísel na závěr. Pokud uvaříme brambory ve slupce, zůstane až 90% vitamínu C z původního množství. U oloupaných a rychle uvařených zůstane zhruba 80%. Při nakrájení brambor na malé kousky, vložení do studené vody a uvaření dochází
k velkému výluhu a zbude jen 40% vitamínu C. Možná byste to neřekli, ale brambory jsou i cenným zdrojem vlákniny.
Při porci 150 g získáte 10% doporučené denní dávky.
Tak si dejme brambory, posypme je něčím zeleným a trochu tvarohu či jogurtu k nim.
Tato známá kombinace je tipem na rychlou a zdravou večeři.