Jak vybírat jídlo na cesty
Pryč jsou doby, kdy svačinu na výlet představoval jen řízek mezi dvěma chleby nebo obložená houska, případně podivné konzervy, jejichž obsah vypadal (a často i chutnal), jako by ho už někdo jedl. Moderní technologie se nevyhnuly ani výrobě instantních jídel, takže si dnes do zavazadla můžeme přibalit hotovky, které chutnají často lépe než v leckteré hospodě.
Kam se chystáte?
První kritérium, podle kterého vybírejte jídlo s sebou, je, jestli budete mít možnost ho po cestě tepelně upravit. Ať už ohřát v ešusu na plynovém vařiči, nebo třeba v mikrovlnce v kempu.
Pokud totiž možnost ohřevu nemáte, jídelní sortiment si tím značně omezíte. Ovesné vločky nebo kaše sice můžete nechat namočit přes noc a budou úplně normálně stravitelné, ale teplé jsou přeci jen mnohem lepší.
V takovém případě doporučujeme si do batohu přibalit krekry, paštiky , proteinové tyčinky, praktické balení ořechových másel a ovocných mlsů nebo směs oříšků a sušeného ovoce.
V případě, že s sebou plánujete vzít vařič, máte rázem mnohem širší gurmánské možnosti. Na snídani doporučujeme různé instantní cereální nebo proteinové kaše a na oběd a večeři pak některé z řady hotových nebo instatních jídel.
Když se každý gram počítá
Plánujete-li cestu na víc dní, kdy si všechny zásoby ponesete na zádech, budete pravděpodobně řešit každý gram. U jídla obecně platí, že nejvíc váží voda, takže chcete mít všechny suroviny dehydrované a zároveň instantní, abyste je rychle uvařili. Zapomeňte na rýži nebo těstoviny, ty byste na plynovém vařiči chystali věčnost.
Základem vaření na dlouhých trecích jsou obvykle kuskus a loupaná červená čočka, protože rychle změknou. K nim přidejte pro chuť sušenou zeleninu, koření, případně sušené maso nebo suchý salám. Využít můžete i již hotové ochucené směsi obilovin nebo instantní polévky.
Pro ozvláštnění se nabízí do jídla přidat, co zrovna příroda dá. Ať už to budou sezónní plody, houby, nebo třeba sýry koupené od místních pastevců.
Na kratších výletech, při cestách autem nebo dovolené na jednom místě, už se nemusíte vůbec omezovat a můžete si do kufru přibalit celá hotová jídla. Doporučujeme jídlo od Expres menu, rodinné firmy z Krkonoš, kde každou porci ručně vaří jejich kuchaři z českých surovin.
Díky patentované technologii jídlo vydrží až 10 let bez konzervantů. Stačí ohřát obsah sáčku a máte svíčkovou nebo guláš skoro jako od babičky. Kromě trvanlivosti, skvělé chuti a kvalitního složení je výhodou Expres menu i to, že v případě nouze ho můžete sníst i studené rovnou ze sáčku.
P. S. Všechna uvedená jídla pochopitelně nejsou jen na cesty, využijete je i doma, třeba když spěcháte nebo se vám zrovna nechce vařit.