Jak používat miso pasty?

leaf image

Miso pasta je tradiční japonský výrobek, který se používá už od 6. století. Japonci miso konzumují denně a připisují mu prospěšné účinky na lidské zdraví. Jeho zajímavou chuť využijete pro spoustu jídel, která skvěle dochutí.

Article
 

Pro výrobu miso pasty se používají sojóvé boby, sůl, fermentační činidlo a často také nějaká obilovina, obvykle rýže nebo ječmen. Existuje velký počet druhů misa, od světlých až po tmavě hnědé - obvykle platí, že čím je miso tmavší, tím bylo déle fermentováno a má intenzivnější chuť.

Shiro miso – světlé miso, které je nejméně slané a na rozdíl od všech ostatních druhů i lehce nasládlé. Vyrábí se ze sóji a bílé rýže, fermentuje jen dva měsíce. Sladkosti se dociluje přidáním batátového sirupu a také většího množství fermentačního činidla, takže škroby snáze zcukernatí. Využijete ho při přípravě salátových dresinků a na jemné dochucení např. dušené zeleniny. Je bezlepkové.

Mugi miso – středn ě hnědé miso vyráběné ze sóji a ječmene, fermentované přibližně rok. 

Genmai miso – středně hnědé miso vyrobené ze sóji a rýže natural, které patří mzi nejoblíbenější. Fermentuje přibližně rok, je standardně slané (10,3 % soli) a bezlepkové. 

Hatcho miso nejtmavš í a nejvýraznější miso, které fermentovalo tři roky. Vyrábí se ze sóji, bez přidání obilovin Má velice silnou, zemitou až uzenou chuť a tužší konzistenci. Obsahuje 9,3 % soli a je bezlepkové.

Jak můžete miso v kuchyni použít?

- na dochucení polévek, pomazánek, zeleninových jídel, kuskusu nebo bulguru

- při přípravě salátových dresingů (zkuste např. smíchat 1 lžičku miso, 3 lžíce citrónové šťávy, pár kapek sezamového oleje, 1 lžičku rýžového octa, 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžičku třtinového cukru)

- k přípravě marinád

- k přípravě miso polévek

Jak miso prospívá zdraví?

- pomáhá dobrému trávení

- přispívá ke správné látkové výměně

- pomáhá snižovat cholesterol

- má detoxikační účinky

- obsahuje velké množství železa

- podporuje tvorbu nových buněk

Článek Jak používat miso pasty?
Jak používat miso pasty?

Miso pasta je tradiční japonský výrobek, který se používá už od 6. století. Japonci miso konzumují denně a připisují mu ..

ČÍST
Článek Tradiční jídla o Velikonocích
Tradiční jídla o Velikonocích

Již brzy přijde svátek jara. Velikonoce. Všichni se těšíme, že si užijeme volna, budeme s rodinami. Většina z nás již ta..

ČÍST

Produkty z článku:

270 g
Muso Miso genmai sója 250g BIO
Muso Miso genmai sója 250g BIO

143 Kč

Akce -39%
410 g
Muso Miso mugi ječmen 400 g
Muso Miso mugi ječmen 400 g

79 Kč

410 g
Muso Miso shiro bílá rýže 400 g
Muso Miso shiro bílá rýže 400 g

124 Kč

410 g
Muso Miso genmai hnědá rýže 400g
Muso Miso genmai hnědá rýže 400g

69 Kč

410 g
Muso Miso hatcho sója 400g
Muso Miso hatcho sója 400g

132 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení