Jak odkyselit organismus?
Jste dlouhodobě unavení, bez energie, máte trávící problémy? Nebo se vám zhoršila kvality pokožky a vlasů, objevily se ekzémy? Všechny tyto problémy společně s opakovanými bolestmi hlavy, gynekologickými záněty a častými infekcemi mohou být příznaky překyselení organismu, tedy nadbytku kyselin v lidském těle. Často souvisí s životním stylem a nevhodnými stravovacími návyky.
Aby v našem těle vše fungovalo tak, jak má, musí v něm být rovnováha mezi kyselinami a zásadami. Do určité chvíle si tuto stabilitu zvládne náš organismus (zejména pomocí ledvin a plic) regulovat sám, ale v důsledku stárnutí a nezdravého životního stylu jsou tyto vyrovnávací mechanismy oslabovány a v těle začne převažovat nezdravé a agresivní kyselé prostředí. To pak může způsobit řadu zdravotních komplikací a problémů.
Jaké jsou hlavní příčiny překyselení?
- Častá konzumace polotovarů, instantních hotovek, "éček".
- Nadměrná spotřeba cukru a perlivých sladkých nápojů.
- Nadměrná konzumace živočišných bílkovin a uzenin.
- Nedostatečné rozžvýkání jídla.
- Kouření a alkohol.
- Nedostatek pohybu.
- Stres a nedostatek spánku.
Hlavní zásady při odkyselení organismu:
- Zvyšte spotřebu čestvého ovoce a zeleniny, celozrnného pečiva a luštěnin.
- Jezte v klidu a potravu důkladně rozžvýkejte.
- Omezte na minimum konzumaci kofeinu, alkoholu, cukru a perlivých nápojů.
- Více se hýbejte - stačí svižné procházky na čerstvém vzduchu.
- Relaxujte a dostatečně odpočívejte, snažte se vyhýbat stresu.
- Věnujte pozornost pitnému režimu.
Zařaďte do svého jídelníčku zásodotvorné potraviny:
- brokolice, okurka, špenát, česnek, zázvor
- zelený ječmen a chlorella , nori řasa
- slunečnicová a dýňová semena
- mandle a lískové ořechy
- med
- zelené a bylinkové čaje