Goji
Goji jsou plody kustovnice čínské, která roste v Asii. Tyto plody se zařazují mezi superpotraviny a tradiční čínská medicína jí považuje za elixír mládí, ovoce nesmrtelnosti, červený diamant nebo vitamínovou bombu.
Goji obsahuje mnoho cenných složek, například má v sobě 500x více vitaminu C než pomeranč, vitamín B (B1, B2, B6), vitamin A a E, esenciální aminokyseliny, stopové prvky, jako je zinek, vápník, železo a mnoho dalších látek.
Díky tomu, že obsahuje cenné prvky, tak má blahodární účinky především na játra a ledviny, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu a organismus, zlepšuje zrak, snižuje riziko rakoviny, pomáhá lidem s cukrovkou, odbourává stres, zpomaluje stárnutí a udržuje pleť.
Goji se konzumuje čerstvá, sušená, nebo zpracovaná do podoby džusu nebo vína. Přidává se také do kaší, polévek a masových a zeleninových pokrmů. Z listů se často připravuje bylinný čaj.
Goji by se měla konzumovat každodenně, ale jen v přiměřeném množství z důvodu předávkování.