Poznáte kvalitní čokoládu?
Tento problém se netýká jen čokoládových figurek, ale i tabulek čokolády. Dle příslušné vyhlášky k zákonu o potravinách musí být v mléčné čokoládě obsah kakaových součástí minimálně 25% - figurka s čokoládou může obsahovat pouze 5% kakaových součástí. Rozdíl, který vidíte a hlavně ochutnáte. A jak je to přesně definováno v legislativě? Pod název čokoláda je možné zahrnout tři druhy výrobků.
- hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaových součástí
- mléčná čokoláda minimálně 25 % kakaových součástí
- bílá čokoláda musí obsahovat 20 % kakaového másla
Zbytek tvoří cukr a sušené mléko. Hořká čokoláda je tím kvalitnější, čím větší podíl je kakaových součástí. Podle odborníků je čokoláda nejchutnější mezi 60-80 %. Ještě vyšší procento kakaové hmoty už dodává čokoládě výraznou hořkost, kterou ocení jen labužníci, ale určitě ne děti.
Výrobci se snaží dosáhnout nejnižších cen a to hlavně tak, že drahé kvalitní kakaové máslo nahrazují jinými rostlinnými tuky. Bohužel, se tak do tohoto druhu potravin dostávají levné a hlavně nekvalitní tuky. Jde zejména o kokosový a palmový tuk. Nevhodné a často používané jsou i ztužené rostlinné tuky. Tyto náhražkové tuky obsahují výhradně nasycené mastné kyseliny a nadměrné množství trans-nenasycených mastných kyseliny, které našemu tělu značně škodí. A to je přesně ten důvod, proč sledovat složení čokoládových figurek.
Tuky jsou podrobněji rozebrané v jiných článcích. Jednoduše se dá říci, že co není nazváno čokoláda, to čokoládou opravdu není. Na figurkách budete nacházet názvy jako kakaová pochoutka, cukrovinka, pochoutka s kakaem.
A podívejme se ještě na vzhledové vady čokolády. Nedodržením výrobních postupů, nesprávným skladováním nebo nevhodnou dopravou může dojít ke vzniku povrchových vad čokolády. Jednou z nich je tzv. šedivění. Čokoláda ztratí lesk a je pokryta jemnou bělavou vrstvou. Může jít o cukerný výkvět, kdy na povrchu vykrystalizoval cukr. Nebo se jedná o tukový výkvět, kdy se na povrchu vyloučí vrstvička kakaového másla. Šedivění není zdraví nebezpečné, pokud jde o kvalitní čokoládu a výrobek není jinak poškozen. Jedná se jen o vadu vizuální.